Omedelbart och älskvärt

Text: Sven Bjerstedt

Publicerad 29 november 2010

Nöje.

I fredags var det smockfullt på Aoseum. Konceptet, rustik lekamlig spis i kombination med jazzhusbandet Some Band, är vinnande, och verksamheten har tagit rejäl fart
Huskompets medelålder har sjunkit drastiskt. Det har väl resulterat i någon ökning av den stilistiska bredden, vilket inte skadar mötet med fredagens gästsolist och de brasilianska noterna i hennes mapp. Miriam Aïda är omedelbar och älskvärd. Vi älskar henne omedelbart. Rösten är ren och varm, fraseringen mjukt böjlig. Portugisiskan ligger väl i munnen.

Det är lustigt att jämföra hur annorlunda en bossa- nova kan bli med engelsk text, som när "Chega de saudade" blir "No more blues": attackerna hårdnar, fraserna blir kantigare.

Men överlag smyger texten som en katt genom rummet. Även andra slags sångpärlor levereras ljust och lätt, med glimten i ögat.
 I mellansnacket beklagar Aïda sångtexters banalitet och brist på djupsinne.

Man kan tycka att hon är orättvis, för genast följer den fantastiska Tony Bennett-balladen "The good life" ("La belle vie") - med text en bra bit från det banala - och inspirerar till ett lyriskt trumpetsolo, kvällens mest förtätade ögonblick.

Ja, vännerna i orkestern är inte fullt så pralinlika som gästsolisten, men deras musik smälter i munnen. Kjell-Åke Persson har kanske aldrig spelat så bra som nu. I rörligare nummer som den svängiga "The man I love" firar han triumfer med sina goda, distinkta rytmiska idèer och den övertygande välformade solostrukturen.

Hos Berndt Sjögren tävlar tankens flykt med händernas. Hans solon är uttrycksfullt virvlande idèkaskader: på altsax i "Just friends", böjd sopransax i Jorge Bens funkiga "Por causa de você Menina", tvärflöjt i Tom Jobims "O Barquinho".

De intima jazzkvällarna på Aoseum är ett fenomen, en blomstrande kulturell nisch - tyvärr med alltför tydlig gräns mot centralorten. Var är Kristianstads jazzdiggare när det svänger loss i Åhus? Med Miriam Aïdas träffande ord: det här var ett bra fredagsnöje! Vårprogrammet lovar gott. Håll utkik!

Kulturhuset Aoseum, Åhus 26 november

Miriam Aïda & Aoseums Husband
aaaaaaaaaaaaiii