Internationell musikhöst
på Aoseum

Publicerad: 10 september 2009, 01:15
Senast uppdaterad: 10 september 2009, 15:25


Jazz & Gäst i Åhus får långväga musikergäster i höst. Fyra spännande jazzkonserter ryms i konsertsäsongen på Aoseum – som inleds med en tangosextett.Musik på Aoseum

Musiksäsong på kulturhuset i Åhus.

20/9 Freunde des vollen Mondes. Tysk kammarmusikensemble tillika tangosextett ledd av Walter Baumgartner.

27/9 Jazz & Gäst med amerikanske trombonisten John Fedchock & husbandet Some Band!

2/10 "Musik ur en gammal dosa". Jeanette Meyer, lyrisk-dramatisk sopran, ackompanjerar sig själv på piano och dragspel.

4/10 Musikcafé med konstnären Pia Carlström och pianisten Ingemar T & vänner.

16/10 Jeremy Pelt Quintet. Ung, modern trumpetare från New York-scenen.

30/10 Jazz & Gäst med beboptrumpetaren och scatsångaren Niklas Fredin & Some Band!

27/11 Jazz & Gäst med danska sångerskan Katrine Madsen & Some Band!

– Vi är lite stolta och kaxiga, säger Ingemar Torstensson, en av eldsjälarna bakom den nu treåriga nysatsningen på musikevenemang på Aoseum i Åhus.

Två gästartister från USA, en från Danmark och en hel ensemble från Tyskland. Det som började med husbandet Some Band!:s nätverk av lokala bekanta har inför höstens säsong vuxit långt utanför landets gränser.

– Det har råkat bli ett bra program, säger Ingemar Torstensson och är lite för ödmjuk.

John Fedchock är trombonisten som tog över Woody Herman Orchestra efter orkesterledarens bortgång. Jeremy Pelt har utsetts till "Rising star on the trumpet", och kammarmusiksextetten från Greifswald rör sig ledigt inom vitt skilda musikgenrer.

– Det är en fin balansgång, vi är en liten förening där större delen av biljettintäkterna går till våra gästartister. Samtidigt måste vi våga sticka ut och vara intressanta. Vi vill inte falla för frestelsen att ta hit publikfriande akter som garanterar fullsatt. Vi vill ha akter som ligger på en hög kvalitativ nivå.


Den tredje platsen

Nu kan förvisso höstens Jazz & Gäst-artister trombonisten John Fedchock, danska jazzsångerskan Katrine Madsen, samt unge trumpetaren Jeremy Pelt, klassas som publikfriande affischnamn.

– Det är klart att man inte kan låta bli att snegla lite på vad de andra i samma bransch bjuder på, och trots att vi bara är en ideell arrangör så tycker jag nog att vi kan mäta oss väl med de andra den här hösten, säger Ingemar Torstensson.

Finns det risk för att ni sätter ribban för högt?

– Det tror jag inte. Vi har gjort en publikenkät och det viktiga är inte kända namn utan arrangemangen i sig.

Eller med andra ord – kvaliteten på det som erbjuds och "den tredje platsen" – Börje Lindaus idé med Aoseum; att skapa ett rum utanför hemmet och arbetsplatsen där det ges utrymme för rekreation, där man kan ladda batterierna, förtydligar Ingemar Torstensson.

– Aoseum fungerar lite så. Det ska vara mysigt, inbjudande med scenbelysning, bra akustik, ljus på borden och lite förtäring.


Olika musikvärldar

Vad som har hänt konkret under de här tre åren är främst att husbandet Some Band! har höjt ribban, funderar Ingemar Torstensson. Från att ha bjudit in i huvudsak blåssolister över ett standardarrangemang, är det numera kutym med nyskrivna arrangemang inför varje gästtillfälle.

– Det är mycket bandmedlemmen Berndt Sjögrens förtjänst, han skriver arrangemangen och har ett enormt kontaktnät – det är han som har lockat hit John Fedchock.

Höstsäsongen bjuder på vitt skilda musikvärldar. Bara på jazzsidan kontrasterar Niklas Fredins scatsång tydligt mot Katrine Madsens Burt Bacharach-vurm.

– Och sopranen Jeanette Meyers soloföreställning, säkert intim och förtätad, blir något helt annat mot John Fedchock som lär lyfta taket!


Lisa Appelqvist
lisa.appelqvist@kristianstadsbladet.se

aaaaaaaaaaaaiii