Fransk gitarrist och lokal sångfågel
Text: Lisa Appelqvist
Publicerad 13 januari 2014 9.11 Uppdaterad 13 januari 2014 9.25 
Åhus. När jazzklubben på kulturhuset Aoseum dukar upp till vårbuffé vankas långväga gäster till Åhus. Men även en lokal favorit
Nämligen hemmasångerskan Lena-Marie Walldén som häromåret klev av sitt mångåriga engagemang som firad vokalissa i Kristianstads storband.
– När vi hörde att Lena-Marie skulle sluta i storbandet så var vi rädda att hon hade slutat med sången helt. Men så var det inte! Vi kan nog förvänta oss en ganska bred repertoar när hon kommer hit i februari, säger Ingemar Torstensson, pianist i Some Band.
Det åttonde året för Jazz & Gäst på Aoseum inleds dock med en annan lokalregional gäst. Trumpetaren och scatsångaren Niklas Fredin, till vardags i Monday Night Big Band, har varit solist hos husbandet tidigare.
– Det lär bli mycket bebop och igenkänning. Han är en fantastisk scatsångare, säger Ingemar Torstensson.
Utländska gäster
Han ser även framemot ett par nya, och internationella, musikmöten.
– Vi är lite stolta över att kunna engagera utländska artister, inte minst för att skapa en variation för publiken.
I april är det dags för det första av två internationella besök på Jazz & Gäst. Den franske gitarristen Sylvestre Planchais har jazz, blues, funk och latin på sin repertoar. Men den senaste plattan bestod av tolkningar av The Beatles
– Det här blir ett helt oskrivet blad för oss! Vi har spelat med gitarrister tidigare, men aldrig med en fransman.
Gästerna tipsar
Hemma i Paris varvar Planchais det digra musicerandet med undervisning. I samband med Åhus-besöket ger han även två master classes i improvisation i Skåne Tranås.

– Jag spelar även med en fransk basist på Österlen som har haft Planchais som lärare. Nu när han skulle hälsa på och spela därnere passade vi på att boka honom hit också, berättar Torstensson.

Vårsäsongen avslutas i maj med den danske tenorsaxofonisten, sångaren och låtskrivaren Mads Mathias, efter ett hett tips från tidigare Jazz & Gäst-solisten och trombonisten Vincent Nilsson.
Jazz & Gäst VT 2014

För åttonde säsongen tar husbandet Some Band på Aoseum i Åhus emot mer eller mindre långväga gästsolister:

24/1: ”Scatta dig lycklig”. Niklas Fredin – trumpet, sång.

28/2: ”Vintergröna evergreens”. Lena-Marie Walldén – sång.

11/4: ”Vive la Musique!”. Sylvestre Planchais (Frankrike) – gitarr.

16/5: ”Efter 400 år – ny dansk på gång!”. Mads Mathias (Danmark) – tenorsax, sång.
aaaaaaaaaaaaiii