Karl Månsson kvartett var akt nummer två. Bilder: Annica Jönsson

Lokala inslag i festivalstart

 Publicerad: 6 oktober 2009, 00:15
 Senast uppdaterad: 6 oktober 2009, 17:39

Arkelstorp

Kör med äppelnamn och psalm med text av Harry Martinsson. De lokala anknytningarna fanns där när Jazzfestivalen invigdes i Arkelstorps Folkets hus.

Basisten Lasse Lindqvist var med och invigde festivalen.

Möte mellan kyrkokör och jazzmusiker invigde årets jazzfestival.
Bilder: ANNICA JÖNSSON

"Blue miner" av Sonny Clark. Den 39:e jazzfestivalens första låt. På scenen stod Aoseums husband som heter Ingemar Torstensson kvintett som hade dragit norrut i kommunen.

-Nu är det i gång, konstaterade en glad festivalproducent, Bronson B. Månsson, som också konstaterade att festivalen redan hade tjuvstartat med jazzbrunch i både Degeberga och Åhus.

-Vi har runt 60 personer här. Det känns bra. Det är första gången vi är i Arkelstorp, men inte sista, sa han medan Ingemar Torstensson, Berndt Sjögren, Kjell-Åke Persson, Lasse Lindqvist och Ingvar Callmer fortsatte med sin bebop från scenen.

En bit in i spelningen steg den arton personer stora Maglemerkören in framför scenen och saxofonisten Berndt Sjögren tog med sig sin minsta saxofon och dirigentpinnen ned från scenen och ställde sig framför kören.
Yngre tog över
Det blev välkända örhängen som "Att angöra rätt en brygga", "Öppna landskap" och "Så skimrande var aldrig havet". Kören, Oppmanna och Vångas församlingskör, är döpt efter en äppelsort som odlas i Vångatrakten och den sjöng under kvällen en psalm med text av Harry Martinsson, "De blomster som i marken bor".

-Vi har en blandad repertoar och kom in på jazzen tack vare Berndt Sjögren. Vi har samarbetat innan några gånger, sa körledaren Ingvar Jönsson.

När kören och Ingemar Torstensson kvintett hade tackat för sig var det en kort kaffepaus innan en yngre generation musiker tog över på scenen. Karl Månsson kvartett, med årets Blue Birdstipendiat Karl Månsson på saxofon, tog bebopen vidare mot mer modern jazz.

-Det är lite tanken med festivalen, att blanda de något äldre med de yngre lejonen, sa Bronson B. Månsson.
Marcus Haraldsson
marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se
aaaaaaaaaaaaiii