------------------------------------------------------------------------------------------------Text Anders Mårtensson

I fredags avslutade Some Band jubileumsåret 2016 med trumpetaren Mårten Lundgren som gäst på Aoseum. Och redan nu är vårens första konsert bokad: Den 3 februari presenteras ett efterlängtat återbesök av Joanna Pascale, hyllad Philadelphiavokalissa.

– Jag vill gärna summera ett mycket lyckat 2016, där samarbetet med Jan Allan förstås är något som sticker ut extra. Att en ikon kommer hit, till Åhus, känns fortfarande lite overkligt, säger Some Bands pianist Ingemar Torstensson.

Bandet – idag: Torstensson (piano), Per Ekman (bas), Pelle Jonasson (trummor), Berndt Sjögren (saxofon & flöjt) – har hittat sitt hus (Aoseum) och sin publik.

– Kärnpubliken är ganska konstant, mellan 50 och 100 besökare, och vi känner att det är här vi hör hemma. Olika gästspel och samarbeten ger förnyelse inom ramarna, säger Torstensson

2017? Första gästen är redan bokad. En återvändare, från Philadelphias starka jazzscen.

– Joanna Pascale kom till Åhus första gången 2010, men då var besöket mer spontant eftersom hon var på resa med vår gästsolist, trumpetaren Dennis Wasko.

Ingemar Torstensson minns första mötet, och han vet att det hänt en del sedan dess.

– Joanna har precis avslutat ett tioårigt engagemang på ett av de större hotellen i Philadelphia och gör en rejäl lansering av senaste plattan "Wildflower". Det är en röst som blommat ut och den som kan sin jazz hittar imponerande studiogäster som Christian McBride (bas) och Kurt Rosenwinkel (gitarr).

Berndt Sjögren är den som hållit de täta kontakterna med Joanna Pascale – därför växer sångerskans svenska turnéplan tillsammans med Sjögrens Blekinge Big Band.

– Det fanns också planer på ett gästspel med Kristianstads Storband, men tyvärr fick vi inte riktigt ihop våra scheman den här gången, säger Ingemar Torstensson.Pascale jazzar in våren i Åhus
2010 var Joanna Pascale "spontangäst" på Aoseum när Some Band jazzade med Philadelphiatrumpetaren Dennis Wasko. I februari är Pascale tillbaka, den här gången som affischnamn – och med en prestigeplatta i bagaget.
aaaaaaaaaaaaiii