Exotiska slagverk med jazzig gäst
Inför kvällens säsongspremiär gör Some Band något riktigt radikalt. Under torsdagen repeterade bandet dagen innan Jazz & Gäst drar igång - på Aoseum i kväll den 4 september.
"Drumeyes" med Leif Jonson, omtalad slagverkare som sätter Some Band på prov när Jazz & Gäst drar igång i kväll fredag den 4 september.
FOTO: PRESSBILD
Orsaken är enkel. Killarna har mainstreamjazzen i ryggmärgen, kan måla med toner ur "The great american songbook" i sömnen. Men när trummisen Pelle "Trazan" Johansson bjuder in slagverkaren Leif Jonson som första gäst för säsongen, så ställs allting på ända.
- En jazztrummis från Göteborgstrakten som tidigt fastnade för de afrikanska, de asiatiska och de sydamerikanska rytmerna.
 Trazan har pratat länge om Leif, säger Ingemar Torstensson, Some Bands pianist.

Jazz & Gäst-konceptet har blivit en publiksuccé i Åhus och den enda återkommande konsertserien i byn. Tanken var enkel.
 Istället för att bränna pengar på dyra grupper bildades ett "husband" som bjöd in en välmeriterad gästmusiker/sångare.
Mötet mellan gäst och band blev en del av upplevelse även för publiken.
Men frågan är ifall åhörarna varit med om ett sådant möte som nu vankas?

 Ingemar Torstensson:
- Direkt från hjärtat - när vi fick ljudfiler och nedklottrade noter från Leif så blev jag riktigt rädd, säger han och skrattar:
- Det är en helt annan musik än vår vanliga mainstreamjazz. Rytmiska grejer med exotiska instrument. Men jag tror inte att det kommer behövas öronproppar, som någon ringde och frågade mig om
.
Så vad är det som vankas på Aoseum i kväll? Jazz blir det.
 Men lite mer åt världsmusikhållet, alster av musiker som jazzpianisten McCoy Tyner och saxofonisten Pharoah Sanders, båda känd för sina samarbeten med en viss Coltrane.
- Det här är inte riktigt mammas gata, utan lite som att ge sig ut på slak lina. Men vi gör ett försök - det kan bli lite spännande för publiken, säger Torstensson om konserten som går under rubriken "Drumeyes".

Höstens andra Jazz & Gäst på Aoseum äger i sin tur rum den 6 november. Då gästar sångerskan Anna Pauline.
aaaaaaaaaaaaiii